Správy z priemyslu

Elektrochemická batéria na ukladanie energie

2022-10-30
Elektrochemická elektráreň na uskladnenie energie nabíja a vybíja kladné a záporné elektródy batérie chemickými reakciami, aby sa realizovala premena energie. Tradičnú technológiu batérií predstavujú oloveno-kyselinové batérie, ktoré boli postupne nahrádzané lítium-iónovými, sodno-sírovými a inými výkonnejšími, bezpečnejšími a ekologickejšími batériami z dôvodu ich väčšej škodlivosti pre životné prostredie. Elektrochemické skladovanie energie má vysokú rýchlosť odozvy a v zásade nie je rušené vonkajšími podmienkami, má však vysoké investičné náklady, obmedzenú životnosť a obmedzenú kapacitu monomérov. S neustálym vývojom technických prostriedkov sa elektrochemické skladovanie energie čoraz viac používa v rôznych oblastiach, najmä v elektrických vozidlách a energetických systémoch.

V súčasnosti sa priemysel elektrochemického skladovania energie pôvodne vytvoril v priemyselnom meradle. Inštalovaný výkon v roku 2020 je cca 2 494,7 MW. Odhaduje sa, že kumulatívna inštalovaná kapacita by mala do roku 2025 dosiahnuť 27 154,6 MW, čím sa dosiahne zložený ročný rast o 61,2 %.


Lítium-iónová batéria

Lítiová batéria je vlastne lítium-iónová koncentračná batéria, kladné a záporné elektródy sú zložené z dvoch rôznych interkalačných zlúčenín lítium-iónových. Počas nabíjania sú lítiové ióny deinterkalované z kladnej elektródy a vstupujú do zápornej elektródy cez elektrolyt. V tomto čase je záporná elektróda v stave bohatom na lítium a kladná elektróda je v stave chudobnom na lítium. Naopak, počas vybíjania sú lítiové ióny deinterkalované zo zápornej elektródy a vložené do kladnej elektródy cez elektrolyt. V tomto čase je kladná elektróda v stave bohatom na lítium a záporná elektróda v stave chudobnom na lítium. Lítiová batéria je praktická batéria s najvyššou hustotou energie v rámci relatívne vyspelej technológie; účinnosť konverzie môže dosiahnuť 95 % alebo viac; čas vybíjania môže dosiahnuť niekoľko hodín; časy cyklov môžu dosiahnuť 5000 krát alebo viac a odozva je rýchla.

Lítiové batérie možno rozdeliť hlavne do štyroch kategórií podľa rôznych materiálov katódy: lítium-kobaltové oxidové batérie, lítium-manganátové batérie, lítium-železofosfátové batérie a viaczložkové kovové kompozitné oxidové batérie. Viaczložkové kovové kompozitné oxidy zahŕňajú ternárne materiály nikel kobalt mangán. Oxid lítny, hlinitan lítno-nikel-kobaltnatý atď.

Lítium-kobaltoxidové batérie sa používajú ako hlavný prúd katódových materiálov od komercializácie lítium-iónových batérií. V dôsledku štrukturálnej nestability oxidu lítneho kobaltu pri vysokom napätí sa oxid lítny kobalt používa hlavne v aplikáciách malých batérií, ako sú mobilné telefóny a počítače.

Skoré lítium-manganátové batérie majú slabú kompatibilitu s elektrolytmi pri vysokých teplotách a ich štruktúry sú nestabilné, čo vedie k nadmernému úbytku kapacity. Preto nedostatky zlého cyklovania pri vysokej teplote vždy obmedzovali použitie manganistanu lítneho v lítium-iónových batériách. V posledných rokoch aplikácia dopingovej technológie umožňuje, aby manganistan lítny mal dobré vlastnosti pri vysokoteplotnom cykle a skladovaní a malý počet domácich podnikov ho môže pripraviť.
 
Lítium-železofosfátové batérie sa vyznačujú vysokou štrukturálnou stabilitou a tepelnou stabilitou, vynikajúcim cyklom pri izbovej teplote a bohatými zdrojmi železa a fosforu, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. V posledných rokoch sa lítium-železnaté fosfátové batérie široko používajú v oblasti nových energetických vozidiel, najmä v oblasti úžitkových vozidiel, rezidenčného skladovania energie a komerčného skladovania energie.

Batéria z ternárneho materiálu, inšpirovaná dopingovou technológiou elementárnych materiálov, ako je manganistan lítny, kombinuje výhody kobaltátu lítneho, nikelátu lítneho a manganistanu lítneho, aby vytvorila tri kobaltát lítny/nikelát lítny/manganát lítny. Eutektický systém fáz má zrejmé trojzložkové synergický efekt, vďaka ktorému je komplexný výkon lepší ako u jednotlivých kombinovaných zlúčenín. S pokrokom výrobnej technológie ternárne materiálové batérie rýchlo zaujímajú významné postavenie v oblasti nových energetických vozidiel, najmä v oblasti osobných vozidiel, a stali sa technickou cestou s najväčšou štátnou dotáciou, najväčšou prepravou a nepretržitým rozšírenie výroby. .

Stručne povedané, lítiové batérie sa stali hlavnou technologickou cestou na základe svojich vlastných výhod vysokej hustoty energie a vysokej hustoty energie. Majú najväčšiu inštalovanú kapacitu v skladovaní energie v mojej krajine a najrýchlejšie tempo rastu a stali sa najrýchlejšie rastúcou elektrochemickou technológiou skladovania energie. energetická technológia.

#VTC POWER CO.,LTD #lítiová batéria na ukladanie energie #lítium-železofosfátová batéria # lítiová batéria #bytová batéria #komerčná batéria na ukladanie energie
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy